Skiferie med barn

Les hvordan din skiferie med barn blir en bra opplevelse for hele familien. Se hvilke barnevennlige skisportssteder, som vi anbefaler. Få gode råd om kjøp av skiutstyr i barnestørrelse og skitøy til barn.

Valg av skiområde til skiferie med barn

Når du tar med dine barn på skiferie, bør du sette deres behov i sentrum. Velg derfor et barnevennlig skiområde med innkvartering tett på mange grønne og blå pister.

Både i Norge og Sverige finnes det en lang rekke skisportssteder, som egner seg perfekt til skiferie med barn. Blant favorittene her på redaksjonen er familievennlige Trysil, lett-tilgjengelige Hafjell, populære Sälen samt de to begynner-vennlige sydsvenske skiområder Isaberg og Vallåsen.

I Alpene er det opplagt å nevne manges favoritt Wagrain (Østerike), sjarmerende og snøsikre Livigno (Italia), billige Berchtesgaden (Tyskland) og de barnevennlige franske perler Valmorel og Valloire.

Barnevennlig skiferie med bil, buss eller fly?

Tanken om å drasse med barnevogner, bleier og annet barneutstyr med i fly eller buss kan få de fleste foreldre til å sukke høylytt.

Til skiferie med mindre barn anbefaler vi derfor kjør-selv skiferie i egen bil. Når du velger bil som transportform, blir det enklere for deg og resten av din familie å få plass til all bagasjen.

Hvis deres egen bil ikke er stor nok til formålet, kan dere overveie å leie en større bil til skiferien.
Skiferie i egen bil gir dere også bedre mulighet for å tilpasse avreisetidspunkt og pauser til din families individuelle behov.

Hvis dere kjører sydover, kan dere med fordel kjøre gjennom Danmark på slutten av ettermiddagen eller først på kvelden. Om kvelden og natten er det vesentlig mindre trafikk på den tyske Autobahn og ungene kan sove mesteparten av kjøreturen. Hvis dere er to foreldre, som kan dele på å kjøre til Alpene, da er kjør-selv i egen bil en opplagt transportform til familieskiferien.

Til korte skireiser eller skiferie med litt større barn er fly også en rask og bekvem transportmulighet. Flyselskapenes bagasjerestriksjoner setter begrensninger på, hvor mye bagasje dere kan dra med dere. Det kan derfor være en fordel å leie ski og skistøvler på destinasjonen. Vær oppmerksom på flytidene, når dere booker skiferie med fly. Flere av de større norske skireisebyråer har sene flyavganger, slik at dere også kan nå noen timers skiløp på hjemreisedagen.

Den billigste vei til skiferie med hele familien er ofte skireiser med buss. Hvis du kan leve med den ekstra transporttid og den manglende mulighet til selv å styre avgangstidspunkt og pauser, kan du ofte finne gode tilbud på familievennlige skireiser med buss til destinasjoner i både Norge, Sverige og i Alpene. Mange norske skiklubber arransjerer også felles skiturer med buss i løpet av vintersesongen. På familieskiturer arrangert av en skiklubb er det ofte mange potensielle skivenner til dine barn og alltid mulighet for bra skiundervisning.

Familievennlig skiferie med små barn

De allerførste ganger du tar barna dine med på skitur, bør du overveie å velge et lite skiområde i enten Sverige, Norge eller Tyskland.

Det er ingen grunn til å betale for et dyrt heiskort og mange hundre kilometer pister, når barna allikevel bare bruker få hundre meter av barnebakken.

Den første ukes tid på ski trenger ditt barn bare en barnevennlig heis, en grønn eller lyseblå nybegynnerbakke og gjerne en norsktalende skilærer.

De svenske skiområder Vallåsen og Isaberg, skidestinasjoner i Sørnorge eller tyske Berchtesgaden er perfekte til barnefamilier.

Alle destinasjoner er meget barnevennlige og prisen på heiskort er markant lavere enn på større skisportssteder.

Gode hoteller og leiligheter til familier

Familievennlig innkvartering er også en viktig del av en bra skiferie med barn.

Det er av stor betydning, hvordan hotellet ditt eller din skileilighet ligger plassert i forhold til pister og lifter.

Hvor du som voksen kanskje kan leve med 15 minutters kjørsel i en skibuss til og fra pistene, kan to daglige ture med skibussen være en slitsom opplevelse for både små barn og deres foreldre.

Flere av de største skireisebyråer tilbyr spesielle familiehoteller med ekstra store rom, plassering nær heisen, spesielle barnerabatter, barnevennlige menyer i restauranten, ekstra underholdning både på og utenfor pisten, skiskole og mulighet for barnevakt.

Her er våre 10 bud på barnevennlige skihoteller og skileiligheter:
Hotell Widmoos i Wagrain
Grafenberg Resort i Wagrain
Hotell Dax i Lofer
Hotell Panorama i Passo Tonale
Hotell Teola i Livigno
Hagleitner Family Hotel & Spa i Zell am See
Trysil Mountain Resort i Trysil
Sälens Högfjällshotell i Sälen (Lindvallen)
Hotell Planai i Schladming
Leilighetshotell Schillerhof i Bad Gastein

Skiskole for barn

Hvis du vil gi dine barn en bra start på livet som skiløper, da må du vurdere å sende dem på skiskole. Barn, som går på skiskole, lærer raskt den rette teknikk og får dermed mer ut av deres kommende skiferier. Betrakt kostnaden som en investering i morsommere skiferier fremover.

På mange av de større destinasjoner er det mulig å booke skiundervisning hos norske skiinstruktører. Hos flere reisebyråer kan skiskolen bookes hjemmefra, ofte med rabatt.

Skiutstyr til barn

Ski og skistøvler til barn bør du leie på skisportsstedet. Kun hvis dere reiser på skiferie flere ganger i året, bør du vurdere å kjøpe ski og skistøvler til dine barn. En skihjelm er obligatorisk skiutstyr til barn (og voksne). Da en skihjelm til barn ofte kan brukes 4-5 sesonger, betaler det seg å kjøpe en hjelm hjemmefra. Mange barn syns også at det er kult å få deres helt egen skihjelm, f.eks. Cairn.

Les mer informasjon i vår store guide til kjøp av skiutstyr.

Skitøy til barn

En bra familieskiferie kan lett bli ødelagt av dårlig skitøy til ungene. En vinterdress i god kvalitet eller et sett vannavvisende, vindtett og pustende skitøy til barn er et “must”.  Husk også ullundertøy innerst og dernest et mellomlag (f.eks. fleece). Bomull er bannlyst, da det suger svette til seg og gjør ditt barn vått, kaldt og trist. Et par gode skisokker (f.eks. Falke SK2 til barn) og et par gode skihansker (f.eks. fra Hestra) er også en nødvendighet. Det samme er et par goggles i junior-størrelse (f.eks. Demon Magic). Hvis du ikke har råd til å kjøpe skitøy til barn i ordentlig kvalitet, så forsøk å låne deg frem istedenfor. Det er markant forskjell i kvaliteten på et par billige hansker i barnestørrelse fra Bilka og et par kvalitetshansker til barn fra Hestra. LINKS

Les alt om korrekt påkledning av skiglade barn i artikkelen skitøy til barn.


Skireiser for enslige foreldre med barn

Når du reiser på skiferie med barn, er det mange fordeler ved å reise sammen med andre barnefamilier. Både du og dine barn får likesindede reisekamerater å dele opplevelsene med. Spesielt hvis du er enslig forelder med barn, kan det være veldig hyggelig å reise sammen i en større gruppe. Flere av de største norske skireisebyråer tilbyr spesialturer for skiglade singleforeldre.

Skiferie med barn - spørsmål og svar

Hvor gamle må barn være før man tar dem med på skiferie?

Dine barn er gamle nok til å bli med deg på skiferie, når du selv føler deg klar til oppgaven. Som helt små kan de tumle i snøen eller sitte på ryggen av deg i en bæremeis. Når barnet ditt har lært å gå, kan du sette junior på egne babyski i den lokale skibarnehage. Så lenge den ene forelder er innstilt på at mengden eget skiløp blir minimal, kan du ta ditt barn med på skiferie, så fort du er innstilt på maset med kjørsel, bagasje og bleieskift.

Hvilket land er best til skiferie med barn?

Det er umulig å gi et entydig svar på spørsmålet om hvilket land, som er best til skiferie med barn. Norge og Sverige er absolutt gode bud, men det finnes også mange gode og barnevennlige skisportssteder i Østerrike og Italia.

Hvilken type skiheis er enklest for barn?

Helt små barn kommer enklest retur til toppen av nybegynnerbakken på et “rullende teppe”, som de bare tripper ombord på i eget tempo.

Litt større barn foretrekker ofte en tradisjonell treheis (tallerkenheis eller T-heis) til deres første turer i fjellet.

For erfarne skiløpere er stoleheiser og kabinheiser klart den raskeste og mest komfortable måten å komme til toppen på, men spesielt stoleheiser gir utfordringer og skaper ofte utrygghet hos mindre barn og nybegynnere.

Når er det billigst å booke skireiser for barnefamilier?

Det er dyrest å booke skireiser i vinterferien. Motsatt er det oftest billigst å dra på skiferie i januar måned, før jul eller etter påske. Skolenes vinterferie ligger dessverre ofte i den dyre uken. I de offisielle vinterferieuker er det ofte trengsel på pistene, hvilket ikke er et godt utgangspunkt for trygg læring, hvis dine egne barn er på ski for første gang. Hvis dine barn er godt med på skolen, kan du vurdere å legge skiferien utenfor de offisielle vinterferier. Her på redaksjonen har vi enda ikke hørt om barn, som har blitt alvorlig skadet av å skifte ut skolebøker med frisk luft og trim i en uke. Hvis du booker skireisen tidlig (typisk før 1. oktober), kan du ofte oppnå attraktive “book-tidlig” rabatter på årets familieskiferie. Utvalget av barnevennlige innkvarteringsmuligheter er også større, når du booker vinterferie i god tid.

Hvor finner jeg skireiser med barnerabatt?

Hvis du er på jakt etter skireiser med barnerabatt, da kan du med fordel se nærmere på utvalgte hoteller og leiligheter hos de større skireisebyråer. De skireisebyråer, som selv eier noen av hotellene på deres destinasjoner, har bedre mulighet for å tilby barnerabatter. Spesielt i lavsesongen kommer barn markant billigere med på skiferie. I høysesongen har reisebyråene ikke samme behov for å tilby barnerabatt for å få solgt skireisene.

Hvor er det billigst å leie skiutstyr til barn?

Det er ofte billigst å leie barnas skiutstyr hos den lokale skiutleie på skisportsstedet. Flere skireisebyråer tilbyr rabatt, hvis du booker skileien hos den lokale skibutikk gjennom dem. Det bør du vurdere sterkt. Noen steder står skiutstyret til og med klar til deg, når du ankommer, så du får mer tid til skiløp på 1. skidag. Ved å leie skiutstyret på stedet (via et skireisebyrå eller direkte) har du mulighet for å bytte til andre størrelser, hvis ski eller skistøvler ikke passer ditt barn.

Betaler det seg å kjøpe ski til barn?

Hvis dere bare holder en ukes skiferie hvert år, betaler det seg neppe å kjøpe ski til barna. Hvis dere reiser på skiferie minst 2 uker i året, vil det i noen tilfeller kunne betale seg å kjøpe nye (eller brukte) barneski og ta dem med på skiferie. Barn kan dog ofte kun bruke det samme par ski 2-3 sesonger og da bruktverdien er usikker, er vår anbefaling å leie skiene på stedet. Det samme gjelder i enda høyere grad barnas skistøvler.

Skal barn ha på skihjelm?

Det er sunn fornuft å gi både barna dine og deg selv skihjelm på. I tillegg er det flere steder direkte ulovlig å la ungene stå på ski uten skihjelm. I Østerrike må barn til og med 15 år alltid bære hjelm, når de står på ski eller snowboard. Det er ingen grunn til å skrive ytterligere om reglene i andre land. På med skihjelmen! Da overholder du helt sikkert loven og kan samtidig bruke hodet ditt igjen på neste skiferie.


Skrevet av: AktivVinter.no

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.