Skisele – falsk trygghet eller et godt læringsværktøy

Du har med garanti sett små unger, som ploger seg sakte ned bakken, mens mor eller far står bak og holder i skiselen. Men er trening med skisele den rette start?

Min egen datter startet på ski, da hun var 23 måneder gammel. Ingen skiskoler tar inn så små barn. Det handler om at de er ganske vanskelige å jobbe med, men også blir lett utrygge ved nye situasjoner.

Her er det viktig å ha far eller mor tett på. Så etter å ha trent datteren vår i å holde balancen på ski og gi henne noen turer mellom benene, valgte vi å prøve en skisele med henne.

Skaper selen falsk trygghet ?

Noe av det gode med en skisele er at du kan stoppe barna, når de er ved å miste kontrollen. I den forstand skaper skiselen trygghet – i hvertfall hos foreldrene.

Man kan innvende, at så små barne slet ikke bør kjøre på så bratte bakker, at de kan miste kontrollen. Og at det kanskje er foreldrenes ansvar å heller vise barnet den riktige løypa. Men det er opp til det enkelte foreldrepar å avgjøre.

Et annet spørsmål er om man utsetter barnets evne til å styre skiene og bremse på egen hånd.

Vi fikk selv stor hjelp med selen

Vi fikk selv en stor hjelp med skiselen hos vår datter. Vi var veldig oppmerksomme på at vi skulle lære henne å bremse selv. Vi snakket mye med henne om det.

Blant annet brukte vi ordene ”pizza”, når hun skulle ploge skiene utover, så de lignet en pizza-slice. Og ”pommes frites”, når hun kunne stå med parallelle ski. Etter at vi la fra oss selen, kunne vi fortsatt bruke disse mat-ord som noe vi kunne rope til henne for å styre hennes skiløp.

Min vurdering er, at skiselen er et godt redskap, hvis barnet deres er motiveret til å stå på ski i så tidlig alder. Og hvis dere jobber aktivt med deres barn.

Snakk om at det går for fort, hvis barnet ikke lager en ”pizza” med skiene. Eller bruk deres egne ord. Hvis barnet konstant henger i selen med en av foreldrene som bremse bak, utvikler barnet ikke sitt skiløb.

Hva sier skilærerne?

Du ser sjeldent en skilærer med et barn i skisele – og hvorfor ikke det, vi har spurt en av Skandinavias beste skilærere Morten Lund om skiselen. Han forteller:

”Vi bruker ikke sele i skiskolen fordi det er for ressourcekrævende, bruken av sele betyr en sele, et barn og en skilærer. Hvilket vil kreve en skilærer pr. barn”

Morten fortsetter: ”Rent utviklingsmessigt synes jeg alle knep gjelder, når man skal lære å stå på ski. Og det også sele. Helt konkret virker selen etter min overbevisning og erfaring godt til å skape sikkerhet og fartskontroll for barnet. Som jeg forklarer på videoklippet, kan noen barn få hjelp til å holde balansen bedre, hvis de får støtte i selen, når de lærer å kjøre rett fram i starten. Det gir dem en følelse av å skulle spende i mage og hofte, og de faller dermed ikke bakover og setter seg på rumpa. Dessuten virker selen godt til å styre tempoet på eksempelvis en grønn løype, så barnet kan få masse kilometer i benene. Som foreldre kan man gradvis slække på linene i selen og dermed gi barnet mere og mere kontroll selv.”

Husk at man som foreldre, hele tiden skal vurdere hvor høy grad man utfordrer sitt barn. Det er viktig at man ikke øker nivå og vanskelighetsgrad på mange parametre på én gang, det uansett barnets alder. Parametrene er f.eks:

Når foreldre underviser deres egne barn, kan det være vanskelig å huske alle disse parametre som ikke ski utdannet, og samtidig gjør barn-foreldre relasjonen noen ganger at barnet blir påvirket uhensiktsmessig.

Derfor anbefaler Morten alltid å sende barn i skiskole, så de får jevnaldrende barn å leke på ski med og utvikle seg sammen med.

Gjør skiløpet til en lek

Husk frem for alt, at det skal være morsomt og lære å stå på ski. Har barnet ikke lyst til å stå på ski i mere enn få minutter, så aksepter det. Ta en pause. Ta en aketur i stedet. Lek i snøen, Lag snømann eller gjør noe annet, som gir barnet en god opplevelse ute i snøen.

Er barnet deres så stort, at det kan starte i en skiskole, vil jeg klart anbefale skiskolen. Skilærere har erfaring og rutine i å lære opp barn på en måte, så de leker med skiløpet og får teknikken inn i kroppen. Foreldre er også sjeldent de beste lærere, når barnet har nådd en viss alder.

Vær rask med å få barna på ski for første gang.

Du finner skiselen her.

Skrevet av: Rasmus Skov

Sist oppdatert: 06/09/2023

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.