Guide: Kjøp av (ski)ryggplate

I denne guide til kjøp av ryggplate til alpint skiløp, kan du lese hvorfor vettuge skiløpere kjører med ryggplate. Jeg beskriver dessuten fordeler og ulemper ved forskjellige typer ryggplater til alpint skiløp. Underveis avliver jeg også fire myter om bruk av ryggplate. Som en ekstra bonus får du konkrete anbefalinger av komfortable og billige ryggplater, som både gjør ditt skiløp morsommere og mer sikkert.


Derfor bør du kjøre med ryggplate

Her er seks gode grunner til at en ryggplate fremover også bør stå på din pakkeliste til skiferien.


Fire myter om ryggplater

Under avliver jeg fire myter om ryggplater, som inntil nylig også holdt meg igjen fra å kjøpe og bruke ryggplate.

Ryggplater fyller (nesten) ingenting

Moderne ryggplater fyller ikke mye. De mest solgte ryggplater øker høyst din omkrets med et par centimeter eller tre. Både under skijakken og i din bagasje bør det være plass til en ryggplate, uten at hverken glidelås eller koffert sprenger. En bra ryggplate som Cairn Proride D30 veier bare cirka 820 gram (i størrelse “XL”). Det er samtidig fleksibelt så det tilpasser seg kroppen og ikke føles tungt og klossete.

Ryggplater er ikke ubehagelig varme

En ryggplate holder på varmen, men er ikke ubehagelig varm. Du skal bare sørge for å tilpasse din øvrige påkledning til værforholdene, da en ryggplate fungerer som et lite ekstra lag skitøy på hele eller deler av overkroppen. På en varm dag kan en lun skiløpers overkropp ofte nøyes med en skiundertrøye, en vest med ryggplate og en god skalljakke.

Rygplater begrenser ikke din beveglsesfrihet

Hvis du tidligere i livet ditt har testet en motorsykkelryggplate eller gamle “hardshell”-skiryggplater, da har jeg gode nyheter til deg. En moderne “softshell”-ryggplate designet til skiløp er en helt annen og mer behagelig opplevelse. En bra skiryggplate setter ikke grenser for din bevegelsesfrihet. Du tar det på og glemmer sannsynligvis alt om ryggplaten, inntil du skal ha den av igjen.

Ryggplater lukter (nesten) ikke

Lukt fra ryggplater er ofte minimale. Bare sørg for å kjøpe en moderne ryggplate i et materiale, som ikke absorberer svettelukt. Hvis du er typen, som svetter mer enn gjennomsnittet, kan du med fordel velge en vaskbar ryggplatevest, hvor ryggplaten lett kan tas ut. Vi har testet ryggplater fra Atomic, Salomon, Sweet Protection, POC og Cairn, og svettelukt har ikke vært et problem.

Hvilkem type ryggplater er best?

I takt med ryggplatens stigende popularitet blant skiløpere, har produsentene utviklet forskjellige varianter av ryggplater, som hver har sine fordeler og ulemper.
Grovt sagt kan du som skiløper velge blant følgende fire typer ryggplater:

Ryggplater med skulderstropper og magebelte

Den simpleste (og ofte billigste) variant av ryggplater til skiløp er ryggplater som eksempelvis Cairn Pro Impakt og POC VPD System Back L, som bare består av selve ryggplaten samt et sett skulderstropper og et magebelte, som lukkes med borrelås. Skulderstroppene og magebeltet holder ryggplaten fast, både når du sitter i heisen og når du suser nedover fjellet.

Fordelene ved denne simple konstruksjon er enkle å forstå. Disse ryggplater yter bra beskyttelse, men er samtidig lette, både på fjellet og i bagasjen. På en varm skidag er det også den typen ryggplate, som best tillater kroppen din å ånde.
Prisene på ryggplater med skulderstropper og magebelte ligger typisk på mellom 400 og 1.500 kroner.

Eksempler på ryggplater med skulderstropper: Cairn Pro Impakt D30



Vest med integrert ryggplate

Lette vester i kunststoff med integrert ryggplate er også et stort salgshit i skibutikker i øyeblikket. Her får du et ekstra isolerende og pustende lag, som både beskytter og varmer. Det er ideelt på kalde dager, men ikke optimalt til vårskiløp i plussgrader.
En av flere fordeler med vester med ryggplate er at ryggplaten kan tas ut av vesten, hvis vesten trenger en tur i vaskemaskinen. Dermed unngår du å skade ryggplatens struktur og fleksibilitet i forbindelse med vask.

Samtidig unngår du skulderstropper, da ryggplaten istedenfor holdes på plass av selve vesten og vestens magebelte.
Vester med ryggplate koster fra cirka 800 kroner og opp. Jeg står selv på ski iført en Proride D30 vest med ryggplate fra Cairn. Jeg har ryggplatevesten på mellom skiundertøyet og mitt fleece-mellomlag.

Eksempler på vester med ryggplate: Cairn Proride D30 | POC Spine VPD 2 

Ryggsekk med plass til ryggplate

En ryggsekk med plass til ryggplate er et fjerde alternativ, når du ønsker å beskytte ryggen din på fjellet. Det finnes minst en håndfull større produsenter av skiryggsekker, som selger ryggsekker med plass til ryggplater.

Når ryggplaten ligger i en lomme i en ryggsekk sitter det ikke så tett til kroppen som ved de tre andre typer ryggplater nevnt ovenfor.

Til gjengjeld er ryggsekker med ryggplater en enkel og bekvem ekstra beskyttelse til de skiløpere, som allikevel ofte står på ski med en ryggsekk bakpå.

Jeg har selv kjøpt og testet 2 vesker. En Dakine Heli Pro 20-liters ryggsekk, som var ilagt en Dakine ryggradsbeskytter. Det er en absolutt fremragende skiryggsekk, både med og uten “ryggplaten”. Samt Ortovox Free Rider, som er Rolls Roycen innen skiryggsekker med ryggplate. Her kan du også ta ryggplaten ut, så vesken kan brukes til hverdag.

Personlig foretrekker jeg dog å ha ryggbeskyttelsen tettere på ryggsøylen med en dedikert ryggplate.
Det gir meg samtidig friheten til å la andre låne og løpe med min ryggsekk, uten at jeg samtidig mister ryggplaten min og den medfølgende trygghet.




Ryggsekkens ryggplate dekker heller ikke den nederste del av ryggsøylen like effektivt som en ryggplate.

Se alle skiryggsekker med ryggplate her
Se alle skiryggsekker fra Dakine
Se alle skiryggsekker fra Ortovox
Se alle ryggplater her

Skrevet av: AktivVinter.no

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.