Hvor lange må mine ski være?

I "gamle dager", før carvingskien kom til, var det stor prestisje i å ha de lengste skiene, gjerne 20-30 cm lengre enn din høyde. I kabineheisen var det mye brukt å stille skiene oppå støvlen, så de så enda lengre ut! Med fødselen av carvingskien (på 90-tallet) har dette dog endret seg, og en tommelfingerregel sier nå, at nybegynnere må velge en ski til mellom bryst og hake, og en erfaren til nesen. Jeg vil her forsøke å utdype dette litt - så du kan finne ut, hvor lange skiene dine må være.

Det som revolusjonerte skimarkedet var at man istedenfor å lage helt rette ski, begynte å lage dem timeglassformede. Altså bredere for- og bak enn på midten. Man sier også at carvingski er midjerte, hvilket gjør det enklere å snu. Hvor midjert en ski er, betegnes med en “svingradius”. Dette vil si radiusen, hvis man hadde fortsatt midjeringens runding til en hel sirkel. Altså, en kort svingradius og skien snur raskere. En lang svingradius og skien snur saktere.



Med carvingskien ble det enklere å snu, både for unge og voksne

Skal man velge en kort eller lang ski?

Generelt er en kort ski enklere å snu enn en lang. En lengre derimot er mer stabil, som spesielt er viktig ved høyere hastighet. Det vil si: kjører man gjerne korte sving og ikke så fort, bør man velge en kortere ski. Dette kombinert med en forholdsvis liten radius (Allround- el. slalomcarver) gjør det enklere å skifte raskt fra den ene kant til den andre. En slik ski egner seg derimot ikke så godt til å kjøre fort. Først og fremst fordi den mangler lengdestabilitet, men også fordi den ved høy fart, p.g.a. den sterke midjering, har tendens til å reagere for aggressivt.

Til lange sving og stor hastighet, trenger man en lengre ski med en større radius, altså mindre midjering (racecarver). Her må det jobbes litt mer for å snu, d.v.s. legges mer trykk på skiene før de reagerer, men til gjengjeld er de langt roligere i høy fart.

Tommelfingerregler for den almindelige skiløper

Det er masse forskjellige faktorer å ta i betraktning, men én som, når alt kommer til alt, betyr mer enn alle de andre er vekten. Med dette skjema og medfølgende tommelfingerregler kan du altså lynraskt regne deg frem til, hvilken lengde dine pisteski må ha. Det er viktig å bemerke, at skien ikke reagerer på din høyde, men på din vekt.


Skilengde150 cm160 cm170 cm180 cm190 cm
Vekt55 kg65 kg80 kg90 kg100+ kg

Finn den vekten som er nærmest din og finjustér evt. med følgende regler:

Du kan med fordel legge til 5 - 10 centimeter, hvis du (1) er en erfaren skiløper, som kjører forholdsvis aggressivt, (2) er høy i forhold til din vekt eller (3) oftest kjører store sving ved høy fart.

Du kan med fordel trekke fra 5 - 10 centimeter, hvis du (1) er helt ny på ski, (2) er spesielt lav i forhold til din vekt, (3) er kvinne, eller (4) ønsker å lage mange sving ved lav hastighet.

Nybegynner/Lett-erfaren:

Så for en nybegynner holder reglen med en ski til mellom bryst og hake veldig godt, akkurat som til nesen for en lett-erfaren også er et bra utgangspunkt. Generelt spiller høyden din ikke noen rolle, da skien ikke kan se hvor høy du er, men den kan merke hva du veier. Derfor spiller vekt en stor rolle, da det er den kraft du trykker med i eksempelvis en sving.

Er man liten og kraftig, bør man velge en litt lengre ski, enn hvis man er høy og tynn! Likeså kan en ung og sporty person velge en litt lengre ski enn en eldre og kanskje litt engstelig person!

- Se alle herreski til nybegynnere/lett-erfarne skiløpere her
- Se alle dameski til nybegynnere/lett-erfarne skiløpere her


En nybegynner/lett-erfaren ski er en mykere ski, hvilket gjør at de er enkle å snu på, så man ikke trenger å bruke så mange krefter

Fun carver/pisteski:

For de erfarne skiløpere, finnes det imidlertid mange forskjellige slags ski. Fun- eller extrem carveren er en veldig kort og veldig sterk midjert ski. Den gjør det mulig å lage noen veldig skarpe skjærende svinger med et lavt tyngdepunkt og ved forholdsvis lav fart. Disse ski velger man typisk til brystet.

- Se alle fun carver/pisteski til herrer her
- Se alle fun carver/pisteski til damer her

Liker man å gi gass på preparerte pister, da er en funcarver/klassisk pisteski den rette

Freestyle/Park/Twintip:

For de som tilbringer mesteparten av tiden i parken med å springe, kjøre på rails og den slags, finnes det selvfølgelig freestyleski til dette formålet. Disse er twintipski, hvilket vil si at de er bøyet oppover i begge ender, så man også kan kjøre/lande baklengs. De har typisk bindingen på midten og er identiske for og bak. Skilengde: din høyde -20 - 0 cm.

- Se alle frestyle/park/twintip ski her

Vil man kjøre rails og spinne er en kortere ski å foretrekke, men kjører man store hopp kan skien gjerne være lengre

Konkurrence/Race:

På racescenen finnes det selvfølgelig spesialski til enhver disiplin. Her gjelder reglen at en lang og small ski er en rask ski (mindre gnidningsmotstand), og de velges derfor veldig lange (din høyde +10 - +40cm). Et unntak er spesial slalomski, som er kortere og mer midjerte, da man her kjører mange korte svinger. Skilengde: din høyde 0 - -20 cm. Kjører man konkurranse, er det en FIS norm som må overholdes mht lengde og radius!

- Se alle raceski til herrer
- Se alle raceski til damer

Raceski er utrolig morsomme på nypreparerte pister eller på slalombaner, hvor man kan gi full gass.

Offpiste/Freeride:

Beveger man seg utenfor pisten, vet man aldri helt hva som venter! Her vil en litt lengre og bredere (big-mountain eller powder ski) generelt være bedre, da den dekker en større flate og dermed har mer oppdrift. En forholdsvis myk ski vil også medvirke til at skovlen/spissen kommer oppå og ikke "dykker" i vanskelig snø. Radiussen betyr her mindre, da man, for det meste, ikke kjører på kantene. Skilengde: din høyde 0 - + 20 cm

Jo bredere og lengre ski jo bedre flyter du oppå i offpisten

Allmountain:

Vil man ha en allround ski som både har gode egenskaper på pisten og utenfor, kan man velge en all-mountain ski. Disse ski er bredere enn desiderte pisteski men smalere enn "powder/freeride skiene" og har typisk en mellomstor radius (16-19m). Lengden på en all-mountain ski bør være din høyde -10 - 0 cm! Disse ski kommer oftest med rocker, som gjør at den "egentlig" ikke kjører på hele skiens lengde. Derfor trenger du ikke være nervøs for å velge en som er for lang.

Allmountain ski er uten tvil de mest populære ski for danske skiløpere. 9/10 av de skiene vi selger fra SkiShoppen, er allmountain ski. Hva er en Allmountain ski da? Det er mer eller mindre en bredere ski enn den klassiske pisteski, hvor det er tilføyet en smule mer rocker i forskien. Allmountain ski er populære, da de egner seg perfekt til den skiløper som bruker mesteparten av tiden på pisten, men som fortsatt ønsker en ski som kjører over/igjennom den tunge og oppkjørte snøen, som man opplever på slutten av dagen. Derfor er skien litt bredere spesielt i skovlen (forskien), så du lett kjører over små pukler eller tung snø. Den ski, kan man godt velge litt lengre enn den klassiske pisteski, da modellene ofte har mer rocker, MEN den rocker gjør også at skien føles mindre enn den ser ut, da forskien løfter seg opp/bøyer tidligere opp enn en klassiske pisteski. Her velger de fleste ofte 0-10 cm mindre enn deres egen høyde. Skal skien også brukes litt utenfor pisten, da er det vanlig å velge den i samme lengde, som man er høy, hvis man kjører raskt og aggressivt.

- Se alle allmountain ski til herrer her
- Se alle allmountain ski til damer her


All-mountain ski kan kjøres i offpisten og på pisten. Den har egenskaper fra både en pisteski og offpiste ski

Lengde på ski til barn

Til barn finnes det også flere typer ski, som eksempelvis raceski, twintip og allmountainski. Og her finner man også lengden på barneski ut fra barnets nivå, høyde, vekt og kjørestil.

En bra regel er at skien må gå til barnets hake, da treffer man ikke helt feil. Som ved voksenski, hvor en lengre ski gir mer stabilitet og en kortere ski mer kontroll, da er reglene de samme hos barn. Hvis barnet elsker å gi gass i høy fart, da må skien heller være for lang, er barnet til gjengjeld nybegynner, da er en kortere ski å foretrekke.

Avhengig av nivå, må en barneski heller være for kort enn for lang. En anbefalt lengde vil være barnets høyde minus 20 cm.

Se alle barneski her


Det viktigste når man velger en lengde til barn er å kjøpe etter barnets nivå, vekt og kjørestil

Rocker:

Mange ski lages i dag med rocker, hvilket betyr at forenden, og i blant også bakenden, er bøyd mer oppover. Dette er en stor hjelp i dyp og tung snø, da skien på denne måten enklere kommer igjennom dyngene. Samtidig føles skien på pisten kortere enn den egentlig er, da man bare kjører på det midterste på skien. Dette er genialt for en all-mountain eller big-mountain ski, da man utenfor pisten har en lengre, mer stabil ski og på pisten en litt kortere og “enklere å snu”! Dvs. at en ski med rocker kan man velge litt lengre, enn en ski uten rocker. Du trenger derfor ikke å være nervøs for at du blir anbefalet en ski som er 5-10 cm lengre enn hva du tidligere har kjørt.



Pga. rocker er det enklere å kjøre på ski og samtidig kan du velge en lengre ski enn vanlig, da du kjører på en mindre flate. Skien bøyer nemlig oppover tidligere i spissen enn en eldre ski.

For alle ski gjelder det som hovedregel at i takt med man blir bedre og løper raskere, bør man også velge sine ski litt lengre (og stivere), da dette gir mer stabilitet.

Eksempel:

Mette er 18 år gammel og trimmer mye. Hun er 170 cm høy og slank, veier 58 kg. Hun er det man vil betegne som “lert-erfaren” og liker å kjøre fort. Hun skal ha en ca 150 cm lang ski (til nesen) med en radius på 14-16 meter og ikke alt for myk.

Få hjelp til å finne den rette ski, vi svarer innenfor 24 timer med en løsning. Vi vil også gjerne hjelpe med å finne den rette skilengden til deg.
Få hjelp til å finne den rette ski her

Og husk! At en ski er likegyldig til hvor høy du er, du finner den rette lengden på dine ski ut fra vekt, nivå og kjørestil.

Skrevet av: AktivVinter.no

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.