Den ultimative guide til vask og impregnering av skitøy og mye mere

Mest solgte vaskepakke: Nikwax Twin pack, Tech Wash + TX Direct og Holmenkol Textile Wash + Wash Proof

Vi hos AktivVinter anbefaler som utgangspunkt ikke, at du vasker dine klær med membran alt for ofte, spesielt ikke hvis det er skiklær som du bare bruker få ganger om året.

Det er forskjellige meninger om dette, men vi er overbevist om at for mye vask sliter for hardt på klærne.

Vi har forsøkt å samle en oversikt over de forskjellige slags produktene du kunne ha interesse i, å vaske og impregnere med.

Du finner her en guide til hvordan du vasker ditt godt brukte, skitne, fettete eller svette tøy. Det viktigste for å opprettholde et produkts funksjon og levetid, er at du vedlikeholder det ordentligt. 

OBS: Du kan godt vaske ditt skitøy, din dunjakke eller annet tøy uten å impregnere det. Men du kan ikke gå den andre veien og impregnere uten å vaske det rent først! Det vil legge et beskyttelseslag over masse skitne ting som allerede var på tøyet.

Hvorfor skal du vaske?

Har du vært aktiv i ditt skitøj, sportstøy eller annen bekledning, har du mest sannsynlig begynt å svette, og det kan sette seg i tøyet. Med skitøy kan det ofte gå vekk, ved at du henger ditt tøy opp utenfor etter en skiferie, men ved høy fysisk aktivitet vil det sette seg i tøyet.

Har dine klær blitt skitne pga. jord, gress, sjokolade, vin eller annet, så behøver det en vask, da det er med til å forminske kvaliteten av membranen og den vanntette impregnering/DWR, som sitter i klærne (Durable Water Repellant).

Det betyr at produktene dine, på grunn av skittenhet eller svette, ikke har samme pusteevne, som da du kjøpte den, hvis du ikke vasker det. Derfor skal du vaske det.

Hvor ofte skal du vaske/impregnere?

Skiklær skal du kun vaske når du kan se at det er et behov for det. Så med mindre det er skittent eller lukter svette, så behøves det ikke å bli vasket. Sportstøy kan helt klart klare en vask etter hver trening.

For å se om jakken også skal impregneres, kan du lage en liten test som du kan lese nederst i artiklen.

Sånn gjør du det

Forskjellige produkter skal vaskes og impregneres på forskjellige vis. Det viktigste er at du leser vaskeanvisningen på klærne, hvor det anbefales, hvordan det gjøres. Vask ALDRI dine klær med membran, som du vasker dine normale klær.

Dropp ditt eget vaske- og skyllemiddel og bruk kun godkjente produkter som egner seg til å vaske, impregnere og opprettholde de funksjonelle egenskapene i utendørs bekledning, fottøy og utstyr.

Vaskeanvisninger kan se forskjellige ut i fra om det er skijakker, softshells, regnjakker eller annet

Vask og impregnering af skiklær

Hvis dine skiklær ikke skal vaskes men kun gjenimpregneres, så hopp over avsnittet ”Vask av skiklær”. Vi anbefaler ikke, at man bare gjenimpregnerer sine skiklær uten å vaske det først, da vil man ikke åpne opp for tøyets porer og heller ikke fjerne det skitne.

Dine skiklær vil ofte ha en viss form for membran (typisk Gore-Tex) som gjør at det er pustende og vanntett. Det skal vedlikeholdes da holdbarheten ellers vil forsvinne gradvis år etter år.

Vask av skiklær

Hvis vi tar utgangspunkt i en skijakke, skal den vaskes, så membranen renses og holdes pustende. Du vil muligens kunne merke, når din jakke ikke føles pustende lenger, hvilket kan skyldes at den er fylt med støv eller annet.

Når det skjer, stoppes ”pusteevnen” og du vil ikke få den riktige effekten ut av bekledningen. For å vaske dine skiklær finnes flere forskjellige produkter, hvilket du velger er underordnet. Du skal bare sikre deg at det er velegnet til vask av pustende og vanntette artikler med en membran.

Rengjøringsmidlene er spesifikt til å gjenoppfriske de funksjonelle egenskapene, hos de materialene som klærne dine er laget av. En klassisk skijakke eller fritidsjakke er alltid forbehandlet med en holdbar vannavvisende (DWR) belegning, som sørger for at tøyet ikke drar inn vann. Denne belegningen ødelegges av støv osv.

Belegningen blir pustende og vanntett igjen ved bruk av egnede rengjøringsmidler som renser og gjenoppfrisker belegningen/membranen på dine klær.

Til vask av teknisk bekledning med membraner som f. eks. Gore-tex, Dermizax, Sympatex, HyVent eller lignende, kan du bruke produkter uten oppløsningsmidler, som kan skade impregneringen og membranen.

Nikwax Tech Wash

Feldten Textile Wash

Les mye mere om Feldten vask og impregnering i bunnen av artikkelen under "Vask og impregnering i samme vaskesyklus".

Når du har funnet ditt produkt

Når du har valgt et renseprodukt til å pleie dine skiklær eller annen teknisk bekledning, så er det viktig at du som det første leser veiledningen som står på produktet.

Med både Feldten og Nikwax skal du tilføye en mengde som passer til antall kg klær (står på flasken). Det tilsetter du i vaskemaskinen, der hvor du normalt tilføyer vaskemiddel.

Etterfølgende velger du program og temperatur etter anvisning, hvor det står om klærne tåler alminnelig vask, skånevask, ekstra skånsom vask eller kun kan håndvaskes. Oftest er det lave grader og en skånevask, som du blir rådet til.

Husk aldri å bruke: Skyllemiddel eller andre vaskemidler hvor det er enzymer. De er nemlig med til å nedbryte membranen i klærne dine.

Før du setter vaskemaskinen i gang skal du huske (hvis det er en jakke):

1. Lukk jakken med den store glidelåsen

2. Lukk glidelåsene under armerne – også ventilasjons glidelåsene

3. Åpne lommene

4. Åpne håndleddsstroppene, som du normalt strammer inn

5. Har du strammet elastikken i hetten eller livet på jakken, så skal de også løsnes.

Skal dine klær ikke gjenimpregneres, må du gjerne kaste det i tørketrumbelen med en lav varme. (Med mindre det står i vaskeanvisningen at du ikke må det).

Hos mange Gore-tex produkter anbefales det, at man tørker sitt tøy med en svak varme etter impregnering, da det fordeler wash-in impregneringen ut.

Impregnering av skiklær

OBS: Normalt impregnerer man hver annen gang man vasker sitt tøy. Dette tilfellet er hvis du vasker dine klær sjeldent. Du skal være oppmerksom på, at man ikke kan/skal gjenimpregnere sitt skitøy uten å vaske det først.

Gjenimpregnering er veldig viktig, hvis du ønsker å beholde de funksjonelle egenskapene hos klærne. I det store og hele er impregneringens funksjon, å få vannet til å prelle av klærne. Materialet er derfor vannavvisende, når det dannes vannperler på overflaten. Selve overflaten blir slitt med tiden, og skal derfor bruke gjen impregnering til å gjenopprette DWR.

Det er samtidig virkelig viktig å få impregnert dine klær, da det ellers vil miste pusteevnen - Så snart dine tekstiler blir våte og dermed myke, kan produktet ikke transportere fukt og svette vekk fra kroppen. Pusteevnen og vanntettheten går altså hånd i hånd!

Når du impregnerer dine klær, skapes en fleksibel vannavvisende behandling på de individuelle fibrene, som forhindrer at vann og fukt trenger gjennom.

Til impregnering kan du bruke:

Det står på produktene hvordan de skal brukes. Oftest skal du bare putte klærne i maskinen og velge et skåneprogram og tilføre impregneringsmiddelet i vaskemiddelskuffen. Om klærne skal være tørt eller vått, står på hvert enkelt produkt.

Når klærne nå har blitt impregnert skal det tørkes. Hvis vaskeanvisningen tillater det, så kast klærne i tørketrommelen, da impregneringen blir fordelt bedre ut under svak varme i tørketumbleren. Oftest skal du henge det til å lufttørke - men husk at sjekke vaskeanvisningen!

Spray impregnering

Hvis du ikke ønsker å kjøre en ekstra vask, etter at du allerede har vasket klærne en gang, så kan du også impregnere dine tekstilklær ved å bruke en spray impregnering i stedet for wash-in impregnering.

Den kan brukes på en tørr jakke, men også på en jakke som er våt og nyvasket. Det står på sprayflaskene hvordan de skal brukes.

Du kan eksempelvis bruke:

Skal du både vaske og imprægnere, så tilbyder Nikwax og Feldten "sæt/pakker" der kan løse dit behov. Find alle produkter til vask og imprægnering her.

Vask og impregnering i samme vaskesyklus

Som utgangspunkt skal man alltid først vaske produkter, før man kan impregnere bekledningen. Men hvis det har kommet et nytt produkt på markedet, som gjør at du kan vaske og impregnere i samme vaskesyklus. Så slipper du faktisk å kjøre 2 vasker.

Feldten er spesialister innenfor overflatebehandling og har utviklet vaske- og impregneringsprodukter, som kan kjøres i en vask. Det utføres ved at man legger Feldten’s Textile Wash i vaskemiddelskuffen og Feldten’s wash-in proof i skyllemiddel skuffen.

Ved å vaske og impregnere i samme vask, spares håndtering, strøm og du kan lettere få vedlikeholdt dine funksjonelle klær hele sesongen.

Ønsker du å vaske og impregnere i samme vaskesyklus kan du bruke:

Feldten vask + impregnerings pakke

Hvorfor kan du vaske Feldten vask og impregnering i samme vaskesyklus, når du ikke kan ved Nikwax eller andre merker?

Det skyldes at utviklingsavdelingen hos Feldten, har skapt en ny sammensetning av de elementene, som trenger inn og skyller klærne, som gjør at å rense produktene ikke går iveien for impregneringen men i stedet, renser ditt produkt før impregneringen trenger seg inn.

Den enkle impregneringstest

Hvis du vil teste impregneringen på udstyret ditt og se om klærne dine fortsatt er vanntette, så kan du teste det på en bestemt måte. Hell vann på dine klær/sko og se om vannet samler seg i små dråper på utsiden.

Samler vannet seg til mindre dråper, er det et tegn på at impregneringen fungerer og er vannavvisende.

Blir ikke vannet samlet, men trenger seg i stedet inn i klærne og danner ”mørkere flekker”, så betyr det at vannet absorberes i klærne/skoen og det ødelegger pusteevnen.

Det er et tegn på at din vanntette DWR/impregnering ikke virker som den skal. Du har derfor bruk for å impregnere ditt produkt med wash-in eller spray.


Du kan finne hele butikkategorien vår med impregnering og vask av skiklær her.

Skrevet av: Rasmus Skov

Sist oppdatert: 05/09/2023

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.