Her er de 7 bratteste bakkene i Alpene

Har du prøvd noen av de bratteste bakkene i Alpene? Her får du en topp syv-liste som mest sannsynlig vil overraske deg litt.

Hvis du trodde at Harakiri eller Le Mur Suisse var blant de aller bratteste bakkene i Alpene, tar du feil. De bratteste har en helning prosent på hundre eller over. Se topp 7 listen her.

NOTE: Listen gjelder kun sikra løyper – ikke fjellsider med offpiste. I bedømmelsen er løypen vurdert på det bratteste “generelle” sted. Det betyr, at et ultrakort bratt heng ikke teller.

1. Manni Pranger, Steinach am Brenner, Østerrike

Stigning: 102 procent

Her finner du de brattest preparerte løypene i Alpene. Manni Pranger er en World Cup løype, hvor hellingsprosenten tilsvarer 45 grader, og hvor kun spesielle løypemaskiner kan klare å jobbe. Mer trenger vi ikke å si til denne bakken.

2. Langer Zug, Lech, Østerrike

Stigning: 100 prosent


Langer Zug gikk lenge for å være Alpenes bratteste løype med en stigningsprosent på 142. Nærmere undersøkelse har vist at den “kun” er på 100 procent.

Hvilket fortsatt er nok til en andreplass. Turen ned er 6,5 kilometer lang, og den anbefales kun til virkelig gode skiløpere. En speedskier fikk faktisk hastigheten opp til 248 km/t her.

3. Gamsleiten, Obertauern, Østerrike

Stigning: 100 prosent

Den ligner en sukkertopp, og den ser både skummel og interessant ut på samme tid. Men våg deg ikke opp på Gamsleiten, hvis du ikke tror at skikjøring på Alpenes bratteste pukkel løype er noe for deg.

Den går under kategorien "mørke svart". Og den gir selv eksperter kamp til målstreken.

4. Kandahar, Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Stigning: 92 prosent

Den 7 kilometer lange World Cup-strekningen går for å være en av de mest krevende. Den er ikke like bratt over det hele, men Kandahar byr blant annet på strekningen “det frie fall” med 92 prosents stigning.

Svikter motet, kan man velge å gå ut ved Kandahar-ekspressens mellomstasjon og unngå de aller vanskeligste hengene.

5. Die Streif, Kitzbühel, Østerrike

Stigning: 85 prosent

De fleste skiløperne kjenner det legendariske Hahnenkamm-styrt løp, som hvert år befinner seg i Kitzbühel. Løpet foregår på løypa " Die Streif".

Dette World Cup-løp går for å være sesongens hardeste og farligste. Selv mange av de profesjonelle skiløperne går tom for krefter her og må gå ut før målstreken.

Vil du se den litt an, kan du krysse djevel løypen et par ganger med røde løyper. Våger du deg direkte ned i Die Streif, bør du være en veldig øvet skiløper, anbefales det.

6. Laber Nordhang, Oberammergau, Tyskland

Stigning: 84 prosent

På sjetteplass finner vi listens eneste ikke preparerte løype, Nordhang. Tyskerne utnevner selv to muligheter: Ta den nostalgiske gondolen opp til toppen, nyt utsikten og ta heisen ned igjen. Eller kast deg ut i det.

Fra toppen er den første tredjedelen av løypa et ganske skremmende syn, hvor brattheten når opp på 84 prosent. Begynnere skal IKKE prøve Nordhang, som er Tysklands bratteste. For det er ingen escape-ruter.

7. Forcella Staunies, Cortina d'Ampezzo, Italia.

Stigning: 84 prosent

Så fikk vi faktisk Italia med på listens syvendeplads. Her i Cortina d'Ampezzo finnes den spektakulære, men også skremmende Forcella-løypen.

Man tar en av de flotte, røde eller gule gondolene opp mellom noen klipper og ser ned på en U-formet juv, hvor fjellet heller med hele 84 prosent. Det verste stykke er der, men sett ovenfra krever det godt med mot for å kaste seg ned i juvet mellom klippene.

Mange bratte løyper

Kanskje tenker du: Jammen hva med alle løypene jeg trodde skulle være på topp-syv-listen? Så her får du en liten fortsettelse:

Husk: helning prosent sier ikke alt.

Selv om den svarte løypa Pic Blanc/”Le Tunnel” i den franske Alpe D´Huez ikke er på listen her, betyr det ikke at den ikke kan være farligere.

Når man kommer ut av tunnelen, kommer det et giftig og ofte isglatt stykke som gjør den til en av de mest forbudte svarte løypene i Alpene.

Derfor: Ikke kast deg forsiktig ut på en av de løypene vi har nevnt. Det er en grunn til, at de er nevnt i denne artiklen.

Omregning fra helning prosent til grader:

Skrevet av: Frederik Mikkelsen

Sist oppdatert: 31/10/2023

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.