Alpinski - Ny guide til kjøp eller leie av ski

Se ski til herrer - Se ski til damer - Se ski til barn

I denne guide gir jeg deg først en oversikt over de forskjellige typer ski, som du kan kjøpe eller leie på skisportssteder.

Deretter går jeg i dybden med all-mountain ski, som ofte er det beste valg til deg, som bare ønsker å eie eller leie ét par ski til din skiferie.

Grovt sagt kan alpinski deles inn i fem kategorier:

All-mountain ski

All-mountain ski er den mest populære skitypen i øyeblikket. Det er all-mountain ski, det selges flest av i webshops og skibutikker. Hvis du leier ski på skisportsstedet, vil du sannsynligvis også få utlevert et par all-mountain ski.

All-mountain ski er dog et vidt begrep.

Det finnes all-mountain ski med bredder på mellom 80 og 90 mm (målt under skistøvlen), som primært er beregnet til bruk på pisten, men som også er akseptable til off-piste skiløp.

Andre all-mountain ski er bredere (opp til cirka 105 mm) og er best til skiløp utenfor pisten, men også gode på pisten.

De fleste skiløpere, inklusive meg selv, bruker klart mest tid på pisten.

Hvis det også gjelder deg, bør du vekte dine all-mountain skis egenskaper på pisten høyere enn skienes evner utenfor de preparerte pister.

Selv blant all-mountain ski med omtrent samme lengde og form, er det ofte stor forskjell på, hvordan skiene oppfører seg i snøen.

Hvis du har mulighet til det, bør du derfor prøve de all-mountain ski, som du har forelsket deg i, før du kjøper dem.

- Se Allmountain ski til herrer

- Se Allmountain ski til damer


Freeride ski

Hvis du ofte drar på eventyr langt fra de preparerte pister, er et par freeride ski det rette skivalget til deg.

Med et par “big mountain”-ski under føttene, er det bare din kropp og din hjerne, som setter grenser for ditt skiløp, når det blir dypt og bratt i fjellet.

Freeride ski er typisk minst 105 mm brede, og ofte enda bredere.

Dessuten er freeride ski mykere og mer ettergivende enn eksempelvis et par stive race ski til pistebruk.

Freeride ski kjøpes ofte først som ski nummer to, da freeride ski ikke er velegnet til skiløp på pisten.

- Se Freeride ski til herrer


Freestyle ski (Park ski) 

Freestyle ski og park ski er to betegnelser for samme typen ski, som er målrettet lekne skiløpere i alle aldre.

Freestyle ski er det perfekte skivalget til deg, som tilbringer mye tid i snowparken.

Freestyle ski har ofte twintip (skispiss i begge ender) og egner seg derfor godt til å kjøre switch (baklengs).

I tillegg er freestyle ski kortere, mykere og mer ettergivende enn pisteski.

Freestyle ski er ikke optimale til pistefres, da de er ustabile i høy fart og for myke til å gi deg et bra rebound på vei ut av svingen.

De fleste freestyle ski er også for korte og smale til dyp puddersnø, hvor spesielt freeride ski, men også mange all-mountain ski er dem overlegne.


Race Ski

Race ski har ingenting å gjøre i snowparken, men er derimot skapt til skiløp på pisten.

Det finnes race ski i mange forskjellige utforminger og prisklasser, men de er nesten alltid både smalere (typisk cirka 70 mm brede under bindingen) og stivere enn de øvrige skityper.

Race ski er til deg, som elsker å kjøre fort på pisten, og gjerne presser både deg selv og dine ski til grensen. Du får maksimal kontroll og kontant feedback fra race ski, men denne skitypen er ikke velegnet til nybegynnere.

Race ski er definitivt morsomst på nypreparerte pister, men performer også bra på isete underlag, da race ski er stive og ofte har et fremragende kantgrep, når de kjøres riktig.

De fleste race ski fås både i “S”-utgaver (Slalom) og “GS”-utgaver (Giant Slalom / Storslalom).

Slalomski er perfekte til helt korte sving, mens storslalomski har en lengre naturlig svingradius og egner seg bedre til mellomstore sving.

Det finnes også hybrider mellom slalomski og storslalomski.

- Se Raceski til herrer

- Se Raceski til damer


Touring SKI

Touring ski er bare interessante for skiløpere, som søker lengre vekk fra pister og heiser enn den vanlige skiturist.

Til randonnee-skiløp og ski touring er skiutstyrets vekt en avgjørende faktor.

Hvert gram som skjæres av vekten gir skienes eier mulighet for å nå lengre opp eller bortover fjellet, hvor den uberørte snøen og de beste linjer venter.

Touring ski og de tilhørende bindinger bør derfor velges så lette som mulig. De ekte nerder velger ofte spesialbindinger fra Dynafit, men Markers billigere randonnee-bindinger er også et bra valg.

Noen av de letteste all-mountain ski er også velegnet som touring ski.



Sidecut, camber og rocker

Hvis du ikke er hardcore skiløper eller selger i en skibutikk, er ord som “sidecut”, “camber” og “rocker” sannsynligvis rent tull for deg. Her får du en kort ordforklaring, så du ikke faller helt igjennom, hvis du snakker med en skiekspert i stolheisen eller til afterski.

Sidecut

Siden carving-skienes markante inntog på pistene for 15-20 år siden, har de fleste ski vært timeglass-formede med brede skispisser og skiender, og et smalere stykke midt på skiene, det såkalte “sidecut”.

Camber

Camber er den tradisjonelle profil for både ski og snowboards. Når skiene ikke er belastede, vil ski med camber-fasong ha en svak bue midt på med luft under. Når skiløperens vekt presser skiene ned, vil vekten være noenlunde jevnt fordelt i skienes lengderetning. Det gir god kontroll i svingene og på preparerte pister.

Rocker

Rocker er omtrent det motsatte av camber. Når en ski har “rocker”, er for- og bakender svakt løftet i forhold til midten av skiene. Det gir mindre vekt på for- og bakski, hvilket er en fordel både i snowparken og utenfor pisten. Ski med rocker kan enten være med “full-rocker”, “tip-rocker” eller “tail-rocker”.

Skal ski være harde eller myke?

Det er stor forskjell på, hvilke materialer de forskjellige skimodeller er laget av.

Tidligere var tre alltid hovedingrediensen, når skidesigneren skulle finne på oppskrifter til nye ski, men i dag har moderne ski ofte en kjerne av enten tre eller et kompositt-materiale, som på beste sandwich-maner er pakket inn i et variert miks av andre materialer som eksempelvis forsterket glassfiber og titanium.

Det krever en doktorgrad i fysikk å redegjøre for de forskjellige materialers effekt på dine skis hardhet og dynamiske egenskaper, så du må ned i butikken eller ut i fjellet for å merke skiene med egne føtter og hender, før du kaster ut penger på dem.

Som utgangspunkt bør nye og uerfarne skiløpere velge en myk ski (som krever minst kraft, når skien skal bøyes sammen på midten), mens mer erfarne skiløpere vil ha større glede av ski, som er stivere (hardere) i skienes lengderetning. Stive ski er mer stabile og gir bedre kontroll i høy fart.

Du bør også være oppmerksom på skienes vridningsstabilitet (kan best forklares, hvis du tenker på en klut, som vris rundt om sin egen akse med begge hender). For både nye og rutinerte skiløpere er ski med minimal vri å foretrekke, da det gjør skiene enklere å styre.

Hvor lange skal ski være?

I “gamle dager” var din høyde og vekt nok til å avgjøre, hvor lange dine ski skulle være, men de mange nye skityper har gjort valget mer komplisert.

Spør derfor eksempelvis vår kundeservice, da finner vi den rette lengden til deg.

Skrevet av: AktivVinter.no

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.