Sluttsalg: Spar stort på produkter som snart utgår 🚨

Slik velger du det rette regntøyet

Vi har gjort det enkelt for deg og funnet alle de parametre du må være oppmerksom på, når du skal ha nytt regntøy. Det er 7 ting man må være klar over, før man kjøper regntøy og alle tingene er listet under.

1. Behov

Hvor mye trenger du regnsettet? Tar du bilen til og fra jobb hver dag, da har du kanskje ikke behov for et sett i toppkvalitet, bruker du derimot regntøyet daglig, betaler det seg å investere flere kroner. Forskjellen på, om du skal kjøpe et sett til 700 eller 2500 kr. avhenger av hva din situasjon er. Man må stille krav til sitt regntøy, men det er stor forskjell i kvalitet, så spør deg selv, hva ditt behov er og hvor ofte du bruker det.

2. Materiale

Materialet har stor betydning for hvor vanntett og pustende tøyet er. Det finnes som utgangspunkt to typer regnsett. De som er laget i polyester og dem hvor yttersiden er polyuretan, er det man kaller PU eller ”gummi-regntøy”. Når man finner en regnjakke eller et par regnbukser på nettet, vil man kunne se i vareteksten, hvilket materiale det er. Forskjellen på de to er at et polyester-sett har bra pusteevne, men er mindre vanntett, hvorimot et regnsett med en PU (polyuretan) overflate er mer vanntett men mindre pustende.

Skal du bruke ditt regnsett til aktiv bruk, som eksempelvis sykling til og fra jobb, da anbefales et polyester-sett, da det har mer pusteevne. Trenger du en regnfrakk til gåture/festival/etc., da anbefales et sett med en PU-overflate.

3. Vanntetthet

Ikke alle regnsett er like vanntette. Det avhenger av materialet og kvaliteten. Oftest er de veldig vanntette modeller ikke så pustende og omvendt. Det skyldes at det er vanskelig å lage veldig vannavvisende materialer, som samtidig har høy pusteevne. Dog når det snakkes om vanntetthet, da brukes begrepet vannsøyletrykk og hva betyr det?

Hva betyr et vannsøyletrykk?

"Tallet beskriver mengden vann i millimeter, som 1 kvadratcentimeter på regnjakken kan holde ute pr. time før vannet går igjennom."
Det vil si, jo høyere vannsøyletrykk desto mer vann kan regnjakken holde ute før du blir våt! :)
Du vil derfor kunne se på modellene i varetekstene, hvor høyt eller lavt vannsøjletrykket er, oftest ligger det rundt de 5.000 mm. Vi har dog laget et lite skjema, så du kan finne det vannsøyletrykket du trenger.


Skjema over vannsøyletrykk

2.000 mm: ikke desidert vanntett, med vannavvisende
4.000 mm: til korte ture og litt bruk i lett regn
6.000 mm: til kraftig regn over en kort periode eller når det regner litt i lang tid
8.000-12.000 mm: Kraftig regn i få timer og litt regn i veldig lang tid
Over 12.000 mm: Til veldig kraftig regn over lang tid.

Hvis vanndråpene ser ut som på bildet her, når det regner, da er ditt regntøy vanntett. Hvis dråbene istedenfor flater ut og danner mørke flekker, da trenger settet ditt impregnering.


4. Pusteevne

De fleste personer ser bare på vanntettheten, når de kjøper regntøy, dog må man ikke glemme pusteevnen, hvis man vanligvis er bare litt aktiv i sitt regntøy. Du kjenner sikkert følelsen av å bli klam og fuktig når du har en jakke på, eksempelvis hvis du er ute å sykle. Det skyldes at fukten ikke blir ledet bort fra kroppen og derfor er man plutselig helt svett.

For å unngå det, må man velge et materiale som er pustende og kan lede den varmen vekk, som din kropp produserer. Det kan gjøres enten ved at jakken eksempelvis er laget i pustende materialer, som man kjenner det fra skijakker, eller ved at det er små ”lufthull”/ventilasjonsåpninger, så den varme luften kan komme vekk fra kroppen.

Til alle som skal bruke regntøy til å sykle på jobb, så anbefales det å finne et sett med en høy pusteevne, da man ellers får helt drivhusligende tilstander på innsiden av settet.

Du vil kunne se på modellene i varetekstene, hvor høy eller lav vannsøyletrykket er, oftest ligger det rundt 4.000 mm. Vi har dog laget et lite skjema, så du kan finne den pusteevnen du trenger.

Skjema over pusteevne

1.000-3.000 g/m2/døgn: Små gåturer, som hvis man er ute med hunden
3.000 - 5.000 g/m2/døgn: Lengre gåturer på 2-5 kilometer
8.000 g/m2/døgn: Jogging eller 3-5 kilometers sykkeltur.
10.000 g/m2/døgn: Løp i vanlig tempo og lengre sykkelturer.
Over 10.000 veldig aktiv bruk

Den høye pusteevne kan spesielt anbefales, hvis man sykler mens det regner, da man ellers blir klam og fuktig

5. Spesifikasjoner og egenskaper

Alle modeller er forskjellige og har derfor forskjellige funksjoner. Sykler man mye, er det en god ide å se etter, om det er reflekser på tøyet, samt glidelås i buksebenskanten, så man lett kan ta regnbuksene over skoene. Ellers kan det være småting som, strikkremmer i midjen på regnjakken, så den kan justeres, avtakbar hette, innerlomme, etc.

6. Gjenimpregnering

Som med alle andre klær, som er vannavvisende, blir effekten mindre og mindre, jo mer man bruker det. Du vil derfor oppleve at regntøyet, etter en tid, ikke vil være like vanntett som i starten. Det kan dog vedlikeholdes, slik at det får samme vanntetthet (med mindre det er veldig slitt). Ved bruk blir tøyet både slitt og skittent, du må derfor vaske ditt regnsett for å fjerne skitt (se på lappen i regntøyet, hvordan det må vaskes) Vær OBS på ikke å bruke vaskepulver med oppløsningsmidler, da det skader impregneringen i pustende regntøy. Etter det er blitt vasket og rengjort, kan man gjen-impregnere det, det kan gjøres enten i vask eller med spray.

Vi anbefaler at du først vasker med Nikwax Tech Wash, som fjerner skitt. Heretter er regntøyet klar for impregnering, hvilket godt kan gjøres, mens tøyet fortsatt er vått. Her brukes Nikwax TX Direct Wash In eller Nikwax TX Direct Spray. Etterpå skal regntøyet bare lufttørke. Vask og impregneringssettet fås også som sampak.


Vi anbefaler at du vasker og gjenimpregnerer én gang i året, hvis du bruker ditt tøy minst 1 dag i uken

Les også vår Ultimative guide til vask og impregnering

Regntøy får en mye lengre holdbarhet, hvis man impregnerer det minst 1 gang i året

7. Størrelsen

Det finnes 2 måter å finne den rette størrelsen på

  1. Bruk størrelsesskjemaet, som finnes på hvert enkelt produkt
  2. Bestill 2 størrelser og en returlapp, da beholder du det settet som passer og sender det andre i retur.

Det var alt du trenger å vite, før kjøp av regntøy.

Se det store utvalg i regntøy til herrer
Se det store utvalg i regntøy til damer
Se det store utvalg i regntøy til barn

Skrevet av: AktivVinter.no

Kundene våre elsker oss
    
Mer enn 500.000 kunder siden 2003.